Direktlänk till inlägg 5 februari 2014

Assistentens och assistansbolaget ansvar - rättigheter och skyldigheter

Av Camilla Alhgren - 5 februari 2014 21:30

Man brukar säga att vi alla står under lagar och avtal och måste rätta oss efter dem. De kan ses som förpliktelser men lika gärna som stöd och skydd för oss medborgare i landet.


Att köra bil på vägens högra sida är visserligen en tvingande skyldighet. Men samtidigt är det en viktig spelregel i trafiken, till skydd för alla medtrafikanter.


Att finnas på jobbet under arbetstid är likaså en skyldighet enligt kollektivavtalet, men också en nödvändig insats för varje brukare som behöver sin assistans. Och kravet på att vara försiktig med vad som sägs till utomstående personer om en brukare eller om brukarens familj finns formulerad i assistentens tystnadsplikt, vars viktiga syfte är att skydda brukarens och de närståendes personliga förhållanden.


Kring en personlig assistent - och assistansbolaget som denna är anställda på - finns således ett nät av lagar, avtal och andra regler.


Dessa andra regler kan vara din arbetsgivares egna bestämmelser eller de regler som brukaren själv vill att du absolut följer i det hem du arbetar. Att vara storrökare och arbeta i ett hem där rökning är förbjuden är inte lätt, inte heller motsatsen; att arbeta i ett hem där rökning är vardag och assistenten inte röker eller t.o.m är allergisk mot rökning. Nästan alltid finns dock i praktiken enkla lösningar som innebär att en assistent själv väljer den arbetsmiljö där hon/han kan arbeta.


Att hävda att en brukare måste ändra livsstil för att tillmötesgå en assistent är inte rimligt. Det är brukaren som väljer sitt liv i sin miljö och några krav på ändrad livsstil får inte ställas. En annan sak är om brukaren själv önskar dra ned på rökning eller andra laster - då finns möjlighet att ge stöd till detta, i den omfattning och på det sätt brukaren själv vill.


Utöver lagar, avtal och andra regler finns även ett etiskt och moraliskt nät kring assistenten. Detta sätts förstås också av det assistansbolag som assistenten representerar. Du kan läsa mer om assistansbolag, och exempelvis hur du jämför och utvärderar assistansbolag här (pdf). 


I etiken och moralen anges inte vad som är tillåtet eller förbjudet utan mer vad som är lämpligt. Hur bör jag göra när den 15-årige pojken/brukaren berättar om sådant som föräldrarna möjligen borde känna till, t.ex att han druckit starköl eller vin?


Vilket utrymme ska ges ett barn med funktionshinder att utvecklas själv och bit för bit frigöra sig från sina vuxna vårdnadshavare? Något svar på frågan finns inte; det är ett beslut som du själv som assistent måste ta i det enskilda fallet. I LSS § 6a har bestämmelser skrivits in 2011 om att barns bästa ska beaktas när åtgärder rör barn. Och i § 8 skrevs samtidigt in att när en insats rör ett barn ska barnet få relevant information och barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.


Dessa bestämmelser måste en assistent kunna hantera i en svår balansgång mellan en vårdnadshavares rätt till insyn och ett barns förmåga och behov av att kunna ta eget ansvar.


#hälsa 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Camilla Alhgren - 13 januari 2015 10:22


Ja, det går faktiskt alldeles utmärkt att resa om man har en funktionsnedsättning. Det gäller bara att planera lite.    Inte minst vad gäller de extra kostnader som resan innebär. Här ska vi titta lite mer på detta.    Det blir som sagt en he...

Av Camilla Alhgren - 12 februari 2014 12:15

Och ja, jag har läst den. Håller kanske inte med om allt, men det finns något skönt med en bok som framhåller professionelismen i arbetet - och att det här med att vara anställd på ett assistansföretag faktiskt är ett jobb; många gånger ett ganska så...

Av Camilla Alhgren - 23 januari 2014 14:56

Den i juli 2009 fick vi en ny bestämmelse i socialtjänstlagen. Bestämmelsen ger kommunerna en uttalad skyldighet att ge hjälp och stöd till anhöriga som bistår långvarigt sjuka, äldre eller människor med funktionshinder.   En bakgrund till förän...

Av Camilla Alhgren - 23 januari 2014 14:50

Visst, det är kanske en paradox. Men titta på den här videon. Så blir det snabbt ganska tydligt att aktivitet och energi, ger mer av den varan, även för funktionshindrade. ...

Av Camilla Alhgren - 23 januari 2014 14:39


Drabbas man av ett funktionshinder eller något annat omskakande kan det dessvärre ibland hända att man fastnar i ett förnekande.   Man kan ha svårt att ta till sig det som har hänt. Det behöver inte betyda att man till exempel förnekar hela sitt ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards